2021. március 29., hétfő

2021. március 29. Ének

 Hahó hatodikosom!

Ma Joseph Haydnt, a bécsi klasszicizmus egyik nagymesterét ismerheted meg.




Haydn a bécsi klasszikus zene legelső képviselője. Már 8 éves korától tanulta és művelte a zenét, de iskolái befejezése után nehéz idők következtek. Alkalmi munkákból élt egészen 31 éves koráig, amikor is az Esterházy család szolgálatába került. 30 évet töltött itt mint udvari zeneszerző, karmester.

👀 Olvasd el az alábbi történetet róla!

Esterházy Miklós József herceg 1766-ban elhatározta, hogy a nyarat ezután Eszterházán tölti. Elhatározásához híven a következő esztendőkben esztendőnkint hat hónapig Eszterházán „nyaralt”, udvartartásával egyetemben. Az udvart természetesen a hercegi zenekar is követte, de annyi férőhely már nem volt Eszterházán, hogy a zenészek családjukat is magukkal hozhatták volna. A muzsikusok család, asszony, gyerek nélkül, szalmaözvegyek módjára éltek Eszterházán. Nehezen viselték sorsukat, különösen a fiatalabbak, élükön Haydnnal. Mitévők legyenek? Restellték volna kérni, hogy engedjék őket haza a feleségükhöz, a helyzetet viszont tűrhetetlennek találták. Különösen 1772-ben. Mert ebben az esztendőben a herceg a hathónapos eszterházai „nyaralást” meghosszabbította két hónappal.
Haydn adta tudtára a hercegnek a muzsikusok elkeseredését, még pedig a következőképpen: új szimfóniát mutatott be a zenekar főméltóságú gazdájának és társaságának. A szimfónia tüzes befejező tételének kellős közepén egyszerre csak felállt az egyik zenész, hangjegyeit eltette, eltette a hangszerét is, hangjegyállványán eloltotta a gyertyát és lábujjhegyen eltávozott. Néhány ütemmel később követte őt a második muzsikus, a másodikat a harmadik, a harmadikat a negyedik, valamennyi. A zenekar elnéptelenedett és elsötétült.
A herceg nem tudta mire vélni a dolgot. Kíséretével együtt csak nézett és csodálkozott. Most Haydn volt soron. Ő is követte társai példáját. Az ő hangjegyállványa is elsötétült. Már csak az első hegedűs hegedült, egymagában. Azért maradt utolsónak ő, mert őt, Tomasinit, a herceg különösen kedvelte s a muzsikusok bizonyosra vették, hogy addig, amíg Tomasini hegedül, a herceg és az udvar sem hagyja el helyét. Így is történt. Végül azonban Tomasini is eltávozott.
Ekkor felállt a herceg és így szólt:
— Ha valamennyien elmentek, akkor mennünk kell nekünk is.
A társaság elhagyta a zenetermet.
A muzsikusok közben az előszobában gyűltek össze. A herceg, amikor kilépett az ajtón, mosolyogva így szólt:
— Megértettem, Haydn. Maguk már nagyon unják Eszterházat. Szeretnének hazamenni. Hát nem bánom. Holnap kocsira ülhetnek az urak.
A szimfóniát Búcsú-szimfóniának nevezi a zenetörténet.
                       
                                                                                              (Fodor Gyula: Zenélő óra)

Később Londonba utazott, ahol Händel oratóriumait tanulmányozta. 

Kedvelt műfajai a vonósnégyes és a szimfónia.

szimfónia olyan sok hangszerre írt zenekari mű, amely négy tételből áll.

🎧 Haydn számtalan szimfóniát írt. Hallgass bele most az egyik legismertebbe, az Üstdobpergés címűbe!

Mit gondolsz, miért ez a neve?

A szimfóniákat hangnemükről nevezik el általában (pl.: C-dúr), de Haydn jó néhány szimfóniájának egyéb neve is van, Búcsú vagy Üstdobpergés, ahogy fentebb már volt róla szó.

Válaszd ki és írd le a füzetbe azokat, amelyek Haydn szimfóniái! Használj nyugodtan segítséget!

London, Óra, A filozófus, Reggeli, Tyúk, Jóság, Az iskolamester

🎧 Búcsúzóul hallgasd meg ezt is:

Viszonthallásra!👂

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hahó hetedikesem! A mai napi feladat a következő: Írj le mindent, amit Erkel Ferencről tanultál! Térj ki a Bánk bán és a Hunyadi László című...