2021. március 22., hétfő

2021. március 22. Ének

 Hahó hatodikosom!

Folytatjuk a zenetörténeti kalandozásokat a bécsi klasszicizmus korszakával. 

Nyisd a füzeted, és írd fel címnek: 
A bécsi klasszicizmus

Készíts vázlatot! A félkövéren kiemelt szövegrészek kerüljenek be a füzetedbe!

Ez a zenetörténeti korszak J. S. Bach halálával (1750) kezdődött, és egészen Beethoven haláláig (1827) tartott. Szűk száz év alatt jó néhány zeneszerző alkotott maradandót ebben az időszakban. 

Nézzük, mi jellemző a klasszikus korszakra!

A zenei éle központja Bécs, itt élt és alkotott a három legnagyobb mester. Az elnevezés másik fele, a klasszikus, latin eredetű szó, jelentése: első osztályú

Vajon melyik kor volt az, amelyet iránymutatónak, példaadónak tartottak? A reneszánszban is ez a kor volt, amelyhez visszanyúltak...

Amíg gondolkodsz egy kicsit, mutatok néhány társművészeti alkotást, amelyek a klasszicizmusban születtek. Talán ez segíteni fog.




Igen, jól sejted, az ókori művészetek voltak a mintaadók a klasszikus művészek számára
Azt tudod-e, hogy az utolsó képen melyik magyar épület látható?

Nem csak a zenében kiemelkedő szakasz ez. Az emberiség történetének is meghatározó időszaka a klasszicizmus. A felvilágosodás százada, ahol az ész az egyetlen tekintély. De hívhatnánk a természettudományok századának, vagy a forradalmak korának is.

Visszatérve a zenére, a klasszicizmus fő jellegzetessége a tökéletesen kialakított formavilág. A klasszikus formatan megalkotása Joseph Haydn nevéhez fűződik. Ez azt jelentette, hogy a zeneszerzőnek egy bizonyos szabályrendszert kellett követnie művei komponálása közben.

Ha emlékszel, a versenyműnél említettük, hogy három tételből áll, és a tételek sorrendje is meghatározott: gyors-lassú-gyors. Így képzeld el a klasszikus formatant is- szabályokhoz kell alkalmazkodni, a többi pedig a szerző fantáziáján múlik.

Egyszerű dallamok, egyszerű ritmusok jellemzik a kort. Sok új műfaj születik, ezekről majd később részletesen beszélünk. Fejlődnek a zeneszerszámok is, no meg a zenekar is. A kisebb létszámú barokk zenekart felváltja a nagy szimfonikus zenekar.


A három nagymester pedig, akiket már fentebb emlegettem, 

Joseph Haydn,


Wolfgang Amadeus Mozart,


Ludwig van Beethoven.



🎧 Hallgasd meg EZT a szépséget Mozarttól!


🧩 És végül emlékezz az 1848-as hősökre ITT !

Viszonthallásra!👂

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Hahó hetedikesem! A mai napi feladat a következő: Írj le mindent, amit Erkel Ferencről tanultál! Térj ki a Bánk bán és a Hunyadi László című...