2020. április 30., csütörtök

Angol - Éva néni

Dear Students,
you have got workbook exercises for today.
Open your Workbook on page 44 and please do exercise 1, 2 and 3.

Figyelem!
Fejből csináljátok! Ne úgy csináld, hogy kinyitod a könyvet és szépen átmásolgatod. Először nyisd ki a könyved, nézd át a szavakat és a nyelvtant. És ha úgy érzed, hogy már jól tudod, akkor csukd be és csináld meg a munkafüzeti feladatokat.

Itt az ígért kincses füzeti bejegyzés:

THERE IS... / THERE ARE...

Ez a mondatkezdés eltér az eddig tanult szórendtől, amely mindig a személlyel kezdődik és a cselekvéssel folytatódik (Alany - Állítmány).
Ha így kezdődik egy mondat, akkor csak a puszta létezését szeretném állítani valaminek.
Például:
There is a dog in the garden. = VAN egy kutya a kertben.

(Erről a kutyáról nem tudok semmit, most említem először.)

Többesszámban ugyanez:

There are four bananas in my bag. = Van négy banán a táskában.

Figyelem! Nem úgy kezdtem a magyar mondatot, hogy VANNAK. Hiába van több dologról szó, mi magyarul ezt így fejezzük ki helyesen.
Figyelem! Azt is írhattam volna, hogy Négy banán van a táskában. és ez is pont ugyanolyan jó lenne, mert a magyar megengedi, hogy változtassak a szavak sorrendjén, de a jelentése lényegileg ugyanaz maradjon.

A sárga részeket másold be a füzetedbe légy szíves, mint kincses füzeti bejegyzés. A köztes mondatok csak magyarázatként szolgálnak. Természetesen nem tilos lemásolni azokat sem.
Dr. Prof. Boti kedvéért: a sárga részeket viszont kutyakötelező. 😊
Meg ne tudjam, hogy valaki nem írta le.
Óh, van is egy jó ötletem erre!
Küldjétek át a fotót a füzetetekről, ha kész! 😉

Viccet félretéve ez egy igen sarkalatos pontja az angol nyelvnek. Nagyon sokan viszont nem sajátítják el elég alaposan ezt a szabályt sajnos. De TI persze nem eshettek ebbe a hibába, mert ez a SuperEnglish csoport, és TI bármire képesek vagytok annak érdekében, hogy jól tudjatok angolul, igaaaaaaz? 😊

Na have a nice long weekend!
BYE!

1 megjegyzés:

Hahó hetedikesem! A mai napi feladat a következő: Írj le mindent, amit Erkel Ferencről tanultál! Térj ki a Bánk bán és a Hunyadi László című...